Včela – dokonalý alchymista

V ríši zvierat by sme našli mnoho fascinujúcich dejov a mechanizmov, pomocou ktorých jednotlivé živočíchy premieňajú hmotu a energiu. Včely medonosné sú neuveriteľnými alchymistami a už milióny rokov majú zavedenú deľbu práce v ich „fabrike na výrobu medu“.

Ako robia včely med?

Včely zbierajú nektár z kvetov a medovicu na listoch a ihličí stromov, ktorú produkuje hmyz, najmä vošky. Medovica je sladká látka z miazgy stromov (napr. javorov, dubov, líp, jedlí, borovíc aj smrekov). Je to hlavná surovina pre zmiešaný lesný med. Nazbieraný nektár a medovicu   odovzdajú lietavky včelám v úli, tzv. spracovateľkám medu. Sú to mladé včielky a ich úlohou je starať sa o zásoby potravy. Každá včela do nazbieranej sladiny pridá vlastné výlučky žliaz – v podobe enzýmov. Nektár a medovica musí byť následne včelami zahustené a to tak, že z neho včely odparia vodu, a takto sa zo sladkej šťavy stáva zrelý med. Ako ho odparia? No mávaním krídlami a pôsobením vysokej úľovej teploty. Aj je v sladine menej ako 18% vody, včely zrelý med prikryjú jemnou vrstvičkou vosku. 

Medula.sk